CASE STUDY: Victoria & Albert Museum | Wates

Sandwiched between three existing Grade I listed buildings, the original boilerhouse was demolished and rebuilt by Wates Construction.

£38m
Project Value
170 weeks
Project Period
AL_A
Architect
AECOM
Quantity Surveyor
ARUP
Structural Engineer
ARUP
Services Engineer

Sandwiched between three existing Grade I listed buildings, the original boilerhouse was demolished and excavated to a depth of 15m. Together with adjacent refurbishments, it creates a double-height underground gallery, courtyard café, shop, education spaces, support facilities, alongside a new museum entrance.

The 1,100sqm Sainsbury Gallery provides one of the UKs largest column-free temporary exhibition spaces, transforming how the V&A presents its exhibition programme.

  • Three RIBA awards in 2018 AJ Awards – Cultural Building of the Year 2017
  • Considerate Constructor Scheme National Awards, 2015 Bronze & 2017 Silver

Related case studies